משלחת סטודנטיות מהחוג ללמידה, הוראה והדרכה במחקר במחנה ריכוז לנשים בגרמניה

אריה קיזל וסטודנטיםמשלחת של סטודנטיות לתואר שני במגמה לפיתוח פדגוגי של מערכות חינוך בחוג ללמידה, הוראה והדרכה השתתפו לאחרונה בשבוע של סמינר מחקרי בגרמניה. המשלחת בראשות ראש המגמה ד"ר אריה קיזל יצאה לחו"ל מכספי גרנט שבו זכה ד"ר קיזל יחד עם עמיתים מאוניברסיטאות בקנדה ובגרמניה מטעם הקרן הקנדית למחקרים בתחומי מדעי החברה והרוח SSRHC. המימון ניתן להצעת מחקר שעוסק באפשרויות הוראה דיאלוגית של השואה באמצעות רומנים גרפיים וקומיקס.
הסטודנטיות התארחו באוניברסיטה הטכנית של ברלין שם קיימו סמינר משותף עם הסטודנטיות והמרצים מקנדה ומגרמניה. לאחר הסמינר המשותף שכלל גם ביקור באתרי זיכרון בברלין יצאו כל המשתתפות משלוש המדינות לחמישה ימים של סמינר בשטח אתר מחנה הריכוז לנשים לשעבר רבסנברוק סמוך לברלין. מחנה זה שימש במהלך מלחמת העולם השנייה כמחנה עבודות כפייה לנשים ממדינות שונות ובסופו הוקמו בו גם משרפות כדי להשלים את מלאכת השמדתם של יהודים שהובאו מרחבי מזרח אירופה.
הסטודנטיות והמרצים שהו במחנה ולנו במגורים ששימשו בעבר מגורי אנשי ה-SS. במשך חמישה ימים הם קיימו דיונים בנושא המחקר ובין היתר שמעו הרצאות מפי אנשי מחלקת ההדרכה והחינוך של המחנה ששמים דגש על ביטויי זיכרון ויזואליים וכן מכותבות של רומנים גרפיים מגרמניה אשר שיתפו ביתרונות של שימושים גרפיים ככלי להוראה דיאלוגית.
ד"ר קיזל החליט לצרף לקבוצה הישראלית גם שתי חוקרות נוספות. האחת, סטודנטית גרמניה שלמדה עד לאחרונה באוניברסיטת חיפה בתכנית הבינלאומית לנושא השואה ואשר כתבה תחת הדרכתו והדרכת ד"ר הנייה רוטנברג (ממכללת הגליל המערבי) עבודת תזה בנושא מחול והוראת השואה. עבודה זו הוצגה לאחרונה בכנס בינלאומי באושוויץ והמאמר זכה לאחרונה להיבחר להיכלל בספר בהוצאה בינלאומית. הסטודנטית השנייה היא דוקטורנטית מהמרכז לפילוסופיה יישומית באוניברסיטה ברודוס שעמה מקיימת המגמה לפיתוח מערכות חינוך בחוג ללמידה, הוראה והדרכה קשרים קבועים.
סמינר זה הוא כאמור רק חלק מהמחקר שהולך ומתרחב בימים אלה לשיתופי פעולה נוספים ואשר מטרתו לבחון את האפשרויות הדיאלוגיות הגלומות בהוראת שואה באמצעים ויזואליים.

לצפייה בתמונות מהסמינר לחץ כאן (בחלון חדש)

באתר זה נעשה שימוש בתמונות מתוך מאגרי התמונות Thinkstockphotos Shutterstock