ביום ראשון השבוע, 22.04.2018, דיקן הפקולטה לחינוך, פרופ׳ חנן אלכסנדר וכעשרה מרצים ומרצות השתתפו בסיור לימודי להכרת מערכת החינוך באום אלפחם. הסיור כלל מפגשים עם הממונים על נושאי החינוך, החינוך הבלתי פורמלי וההשכלה הגבוהה בעירייה, ועם מנהלים וצוותים חינוכיים של תיכונים ציבוריים. פגשנו אנשי מינהל וחינוך מרשימים ומחויבים לקהילתם, בחלקם כאלו שעזבו משרות מכניסות ומגורים באזור מרכז על מנת להתמודד על פני עירם ועיצוב עתיד הנוער בה. ראינו אנשי חינוך ומינהל העושים מאמץ, לעתים ראשוני לנהל מדיניות מבוססת נתונים ולהביט באופן מפוכח ולעתים ביקורתי במציאות כדי לשנותה, שחשפו בפנינו בפתיחות וכנות מרשימה את ההצלחות יחד עם הבעיות העמוקות.

במפגשים הוצגו נתונים, אתגרים, ותכניות עבודה, אבל גם תמונות אנושיות מן המציאות המאתגרת. מנהל תיאר את הכנת כיתות י"א לבחינת מתכונת בבוקר בו הגענו, שהיה גם יום החזרה ללימודים לאחר שנודע על רצח של תלמיד בבית הספר, ובאותה נשימה הסביר כיצד בית הספר יצר זינוק עצום בזכאות לתעודת בגרות איכותית, ומדוע מבנה בית הספר ומיקומו בשכונה הם תרופה לאלימות. רכז הכוונה להשכלה גבוהה בית-ספרי שיתף באופן בו מפגש חשיפה עם ערוצי השכלה על-תיכונית שינה את תפיסותיו ואופק העתיד של תלמיד בסיכון. מנהלים ורכזי השכלה גבוהה שיתפו באתגרים העומדים בפני בוגרים מהעיר העומדים לקראת לימודים אקדמיים והתוו את הציפיות והצרכים המקומיים, תוך התייחסות ספציפית למספרי בוגרים ומסלולי הבחירה שלהם. בכל המוסדות הוזמנו לשתף פעולה, בהצעת מסלולי לימוד והתפתחות מקצועית, במחקר,  ובחשיבה על הכוונה אקדמית.

כפי שציין אחד מחברי הסגל המשתתפים; " היה זה סיור חשוב, יהיו עמדותיו הפוליטיות של אדם באשר יהיו, במגזר הערבי לומדים כמעט 30% מילדי ישראל, והסיור חשף אותי לאתגרים שבפניהם עומדים אנשי חינוך במגזר, גם בפני עצמם וגם בתוך ההקשר הפוליטי הרחב יותר. הועלו נושאים חשובים לעסוק בהם, ובין אם הדבר גם יוביל לשותפויות מחקריות ובין אם לא, היה זה מהלך פוקח עיניים".

הסיור אורגן ע״י מר באסל אגבאריה רכז תכנית הליווי הפקולטתית לתלמידים בוגרי מערכת החינוך בערבית "אמתיאז", ד״ר צפריר גולדברג, וד״ר אימן אגבאריה. הביקור באום אל-פחם, כמו גם שורה של תרגולים תוספתיים, וקורסי ליווי יעודיים המתקיימים השנה בפקולטה מומן בכספי מענק המל"ג להנגשת האקדמיה. לסטודנטים  ערבים, דרוזים וצ'רקסים.

כהמשך לסיור, תתקיים ביום חמישי הבא 3/5/18 סדנא לחשיבה משותפת בנושא הוראה רגישת תרבות. אנו מזמינים כמובן גם חברי סגל שלא השתתפו בסיור לסדנא, בה נחלוק אתגרים, דילמות ופרקטיקות מיטביות שלנו.

לצפייה בתמונות מהסיור לחץ כאן (בחלון חדש)