חדשות הפקולטה לחינוך

פרופ׳ לילי אורלנד-ברק ועמיתותיה זכו במענק עבור מחקר: "הקל"ה: מודל התנסות קלינית היברידית – חקר, פיתוח, הטמעה והערכה."

הפקולטה לחינוך מברכת את פרופ׳ לילי אורלנד-ברק, מהחוג ללמידה, הוראה והדרכה, ולאלונה פורקוש-ברוך (עמיתת הוראה בחוג) ולעמיתותיהן למחקר – רון בלונדר ואלכסנדרה דניאל-סעד, על זכייתן במענק עבור מחקרן: "הקל"ה: מודל התנסות קלינית היברידית – חקר, פיתוח, הטמעה והערכה." המענק מטעם לשכת המדען הראשי במשרד החינוך.

תקציר המחקר
ההכרה ההולכת וגוברת בחשיבותה של המרכיב ההתנסותי בתוכניות הכשרת המורים, מחייבת היערכות מחדש לנוכח האתגרים שמציב משבר הקורונה והעידן הדיגיטלי. מחקר זה נענה לאתגר ונועד לפתח מודל מבוסס ראיה להתנסות מעשית משולבת (היברידית). המחקר משלב מתודולוגיה איכותנית וכמותני(mixed-methods) : שלב פיתוח המודל, שיתבסס על כלי מחקר איכותניים של קבוצות מיקוד של בעלי עניין שונים לבחינת גופי הידע, שזוהו במחקר פיילוט, ושלב של תיקוף הטמעה והערכת המודל, שיתבסס על כלי מחקר כמותיים (שאלונים), שיאפשרו יכולת הכללה של המודל מעבר לקבוצה הנבדקת במחקר. המדגם כולל פרחי הוראה ממוסדות שונים (אוניברסיטאות ומכללות) חברות שונות (ערבים ויהודים) אזורים שונים בארץ (פריפריה ומרכז) ומגוון של תחומי דעת (מדעים, מדעי החברה ומדעי הרוח). מגוון זה יאפשר את בחינת המודל בקרב אוכלוסיות ותחומי דעת ואזורים גיאוגרפיים מרובים ושונים. מחקר פיילוט מחזק את ההשערה, שלשדה ההתנסותי המשולב מאפייני ייחודיים והוא כולל גופי ידע מחודשים. אי לכך יש צורך לבחון את האופן, שבו גופי ידע חדשים אלה מתפתחים ובאים לידי ביטוי בתהליך לימוד ההוראה וההדרכה בשדה הדיגיטלי.

 

ברכות לכן מקרב לב, הצלחה במחקר רב העניין!

חברי הפקולטה לחינוך ברשימת 600 החוקרים המובילים בתחום החינוך

ג׳ון יואנידיס מסטנפורד פירסם את דירוג 100,000 המדענים המובילים בעולם מבחינת פירסומים וציטוטים. הדירוג בוצע על כ-7 מליון מדענים.

ברכות חמות לחברינו פרופ׳ אנית סומך, פרופ׳ אנה ספרד, פרופ׳ דוד שר ופרופ׳ סלים אבו-רביעה שבין 600 החוקרים המובילים בתחום החינוך ברשימה שפורסמה.

גאוה גדולה לפקולטה לחינוך!

מחקרה של ד׳׳ר בן-אליהו בנושא רגש בזמן הקורונה זוכה לכותרות השבוע

מחקרן של ד"ר אדר בן-אליהו ותלמידת המחקר גל לוי, מהחוג לייעוץ והתפתחות האדם שנערך במסגרת מרכז הידע והמחקר הלאומי תחום הערכות למצבי חירום פורסם במאקו. המחקר מראה שבעוד שהחרדה ירדה, הכעס עלה בין הסגר הראשון לשני. לקריאת נוספת באתר Mako לחץ כאן (בחלון חדש)

בנוסף, השבוע ציטטו את ד"ר אדר בן-אליהו בYNET בקשר למתווה החינוך ועל כך שיש חשיבות לשמור על כך שנוער וילדים יגיעו לבתי הספר. לקריאת נוספת באתר Ynet לחץ כאן (בחלון חדש)

ספרה של ד׳׳ר תמר אלמוג ברשימת הספרים הבולטים של 2020

הפקולטה לחינוך מברכת את ד"ר תמר אלמוג, מהחוג ללמידה, הוראה והדרכה, על בחירת ספרה החדש (יחד עם פרופ' עוז אלמוג) "כל שקרי האקדמיה" לרשימת הספרים הבולטים של 2020 שפרסם עיתון הארץ.

"כל שקרי האקדמיה" כולל דיון מקיף, בהיר וחריף בכשליה הרבים של מערכת ההשכלה הגבוהה כיום. מגובים בנתונים סטטיסטיים, בתיאורי מקרים ובאנקדוטות, המחברים תמר ועוז אלמוג מתגייסים למשימה הביקורתית באנרגיה תקיפה ותוקפנית: הם מתארים את המערכת האקדמית במלים כמו חמדנות, כסילות, שקיעה, שפל, שחיתות, עיוות, צרות אופקים, הכחשת מציאות, קיבעון, פחדנות ואנכרוניזם. הם מעידים שאנשי אקדמיה נתפשים כ"חרטטנים קולניים" ו"שטחיים ומניפולטיביים"; האקדמיה "מרמה את עצמה ואת הציבור" והצעירים שמידפקים על שעריה לוקים ב"תמימות, עיוורון ובורות".

לדף הספר"כל שקרי האקדמיה" באתר הפקולטה לחץ כאן

(מקור תמונת הספרים – אתר הארץ)

מאמר של פרופ׳ אריה קיזל במוסף הארץ

פרופ׳ אריה קיזל מהחוג ללמידה, הוראה והדרכה פירסם במוסף הארץ (18.12.2020) מאמר המנתח את הפגיעה הקשה של הקורונה, לדבריו, באפשרות לפתח ביקורת ואף מרד כנגד הגישות הפדגוגיות השמרניות הנהוגות בבית הספר הישראלי המיינסטרימי.
במאמר תוך הכותרת: "בית הספר כולא תלמידים, לא משחרר אותם. הבהלה לחזור אליו עצובה", טוען בין היתר קיזל: "מתברר שהקורונה הרגה לא רק מאות רבים של אלפי בני אדם ברחבי העולם. היא גם הרגה את האפשרות לעשות שינוי עמוק במחשבה שבית הספר הוא זה שמוביל למידה של אנשים צעירים, ושבלעדיו לא ניתן "להצליח בחיים". הקורונה הרגה באכזריות את האפשרות שצעירים יבינו שבית הספר כולא אותם במקום לשחרר אותם. שהוא מחניק אותם ומטפיש אותם, ולא מאפשר להם תנאי פתיחה טובים יותר לדיאלוג עם טקסטים שהם בסיס להשכלה רחבה. שהוא לא מאפשר להם שיח נכון ומלא עם עצמם, וגם עם סביבתם, ושהוא בעיקר לא מאפשר להם לנתח ולהבין, אלא בעיקר "להצליח בבחינה".

לנוסח המלא של המאמר (בחלון חדש)

למאמר באתר הארץ (בחלון חדש)

ד׳׳ר אביבה ברקוביץ-אוחנה זכתה במענק מחקר מהקרן Bial Foundation

הפקולטה לחינוך מברכת את ד׳׳ר אביבה ברקוביץ-אוחנה מהחוג ללמידה, הוראה והדרכה ומהחוג לייעוץ והתפתחות האדם, לרגל זכייתה במענק מחקר מהקרן Bial Foundation למחקר בנושא:

Understanding the brain mechanisms of death-denial for fostering mindfulness-based existential resilience.

 

כותרת: הבנת המנגנונים המוחיים שבבסיס הדחקת-מוות להגברת חוסן נפשי קיומי באמצעות מיינדפולנס

אביבה ברקוביץ' אוחנה ויאיר דור-זידרמן

תקציר: מסורות החוכמה העתיקות השונות בעולם מדגישות את הצורך להתמודד עם וללמוד לקבל את המוות כעובדה קיומית בחיים. לאחרונה הצענו מודל כיצד המוח מכחיש מוות עצמי. מאחר ואנו כעת נתונים תחת איום קיומי גלובלי, ישנה דחיפות להבין מבחינה מדעית כיצד ניתן להגביר חוסן נפשי קיומי.

פרוייקט מחקר זה יתרום להרחבת והעמקת הבסיס המדעי של הכחשת מוות, ויאפשר (1) להבין מנגנונים מוחיים בסיסיים ופקטורים הקשורים לחוסן נפשי של הדחקת מוות, ו-(2) להעריך את יכולת הוויסות באמצעות מיינדפולנס, עם שינויים בתחושת-עצמי כמנגנון הפעולה המוצע.

 

Title: Understanding the brain mechanisms of death-denial for fostering mindfulness-based existential resilience

PI: Aviva Berkovich-Ohana; Co-PI: Yair Dor-Ziderman (postdoc)

The great wisdom traditions of the world emphasize the need to face up and learn to accept our mortality. We have recently proposed an account of how the brain denies death. As we are currently in a persistent global existential threat situation, it is timely and urgent to gain a scientific understanding of how to foster existential resilience.

This project will contribute to widening and deepening the scientific basis of death denial, allowing to (i) gain understanding of the basic neural implementation, resilience factors, and downstream implications of death-denial, and (ii) assess its regulation by mindfulness, with altered self-processing as the mechanism-of-action.

ד״ר צפריר גולדברג התקבל למסלול "ליווי-יישום" במסגרת תכנית מנדל

הפקולטה לחינוך מברכת את ד״ר צפריר גולדברג, מהחוג ללמידה, הוראה והדרכה, לרגל קבלתו למסלול "ליווי-יישום" במסגרת תכנית מנדל למנהיגות אקדמית, עם המיזם שהגיש: "התנסות חוצת גבולות".
המיזם עוסק בהכשרת סטודנטים מן החברה הערבית להוראה וחיפוש עבודה בבתי הספר בחברה היהודית, על ידי התנסות בבתי ספר בחברה היהודית. במקביל מוצע עידוד התנסות התנדבותית של סטודנטים יהודים בהוראה בחברה הערבית.

פדגוגיה של השונות: הרב יונתן זקס וחינוך

מאמר דעה של פרופ׳ חנן אלכסנדר, מהחוג ללמידה הוראה והדרכה, פורסם בעקבות מותו של הרב זקס, באתר האינטרנט של ג׳רוסלם פוסט.
"פדגוגיה של השונות: הרב יונתן זקס וחינוך"  – ההשלכות החינוכיות לפילוסופיה החברתית הפתוחה אך מעוגנת דתית של הרב זקס מסתכמות באמת פשוטה אחת: להכיר את עצמי יש לפגוש את הזולת. אך לפגוש את הזולת כראוי אני חייב להכיר את עצמי.

לחצו כאן לפתיחת המאמר, בחלון חדש

פרופ׳ קיזל זכה במענק מטעם קרן לאודר האמריקאית

ברכות לפרופ' אריה קיזל מהחוג ללמידה, הוראה והדרכה על זכייה במענק תחרותי מטעם הקרן האמריקאית ע"ש גרי ולאורה לאודר בנושא של "הכשרת מורים בפילוסופיה עם ילדים".

ההצעה שהגיש לאחרונה פרופ' קיזל, המשמש נשיא האגודה הבינלאומית לפילוסופיה עם ילדים, שייסד לפני מספר שנים בפקולטה לחינוך את הפורום האקדמי הישראלי לפילוסופיה עם ילדים התמודדה עם שורה ארוכה של הצעות שהוגשו לקרן הפילתרופית האמריקאית בנושא פילוסופיה עם ילדים.

בהודעה שקיבל פרופ' קיזל מהקרן נכתב כי ההצעה נמצאה ראויה לאחר תהליך בחינה תחרותי:

"The Lauder family meets annually over Thanksgiving to award grants to a select number of organizations through their Lauder Family Giving Circle. The family engages in meaningful, intergenerational, informed, and directed philanthropy. Each year, Josh and Eliana take turns selecting a topic for the family's Giving Circle. This year's focus was Philosophy for Children. The Lauder family reviewed grant requests from multiple organizations and after a thoughtful board meeting, they awarded grants to several worthy organizations through a highly competitive process. I am delighted that your organization was among those to receive funding."

הפרויקט יכלול הכשרת מורים מבתי ספר באיזור חיפה והצפון לשמש מורים מובילים בבית ספרם לנושא פילוסופיה עם ילדים באמצעות מפגשי הנחייה שיכלול לימוד המתודה של פילוסופיה עם ילדים, ארגון מפגשי "קהילות חקירה פילוסופית", כישורי הנחיית קבוצת פילוסופים צעירים והתמודדות עם סוגיות כמו רגישות תרבותית בקהילות חקירה פילוסופיות. הפרויקט שיתנהל תחת ההתמחות לתואר שני בפיתוח פדגוגי של מערכות חינוך בחוג ללמידה, הוראה והדרכה, ילווה במחקר.

ספר חדש על אילן גור-זאב ז׳׳ל

ספר חדש על הפילוסוף של החינוך, פרופסור אילן גור-זאב ז"ל, יצא לאחרונה לאור בהוצאת Rutledge.כריכת הספר במלואה

הספר Ilan Gur-Ze'ev: Pedagogies of Tranformation and Peace נכתב על ידי הפילוסוף Alexandre Guilherme ועוסק במספר מושגי יסוד מהגותו הנרחבת של גור-זאב.

בפתח הספר מודה המחבר לפרופ' אריה קיזל מהחוג ללמידה, הוראה והדרכה על השיחות הארוכות ביניהם אודות גור-זאב.

לפרטים נוספים על הספרלחץ כאן (בחלון חדש)

מידע שגוי: זה מידבק!

חברי המגמה לטכנולוגיות בחינוך פיתחו משחק חדש בשם "מידע שגוי: זה מידבק!".
לוגו המשחקהמשחק מלמד כיצד לזהות מידע שגוי (fake news) ולְהִמָּנַע מלהטעות אנשים אחרים. המשחק מתאים לתלמידים מסוף בית הספר היסודי ומעלה וגם למבוגרים.

מוזמנים.ות לשחק!

 

כתובת המשחק: https://fakenews-game.edu.haifa.ac.il

 
האתר המלווה את המשחק כולל הצעות לשילוב בשיעור ופעילויות המשך: https://fakenews-game.edu.haifa.ac.il/Instruction-Suggestions

המשחק והאתר פותחו על-ידי ד"ר שרית ברזלי, ד"ר שירי מור-הגני, דנה טל סביר, פאיז עבד, נעמה גולדיק, אוהד דוידוב, ואינה טלמון.

מורות.ים שמעוניינות.ים להשתתף במחקר של המשחק מוזמנות.ים לפנות לד"ר שירי מור-הגני: shihag@gmail.com.

ד׳׳ר מייסם בשאר זכתה במלגה ע׳׳ש צבי ינאי

ברכות חמות לד"ר מייסם בשארה, פוסט דוקטורנטית בהנחייתו של ד"ר איימן אגבאריה, מהחוג למנהיגות ומדינות בחינוך, לרגל זכייתה במלגה ע"ש צבי ינאי.

הצעת המחקר עוסקת בתופעת הנשירה בחינוך הערבי.

אנו מאחלים למייסם ולאיימן הצלחה רבה והמשך עשייה ברוכה.