חדשות הפקולטה לחינוך

ספר חדש לפרופ׳ זהבה רוזנבלט

הפקולטה לחינוך מברכת את פרופ׳ (אמריטה) זהבה רוזנבלט, מהחוג למנהיגות ומדיניות בחינוך, לרגל צאת ספרה Accountability and Culture of School Teachers and Principals.

הספר עוסק בנטייה לנשיאה באחריות (אקאונטיביליות)  של  מורים ומנהלים מארצות שונות (דרום אפריקה, הולנד, הונגריה, זימבבאואה, ישראל, סין, ספרד וקנדה) בהקשר לערכים תרבותיים. תוצאות המחקר העלו כי קולקטיביזם, שמבטא בין השאר גישה קהילתית לבתי ספר, היה מנבא מוביל של נשיאה באחריות, לצד מנבא משמעותי אחר – תמיכה ארגונית. אבחנה בין קהלים שונים הראתה נטייה חלשה יחסית  בקרב מורים ומנהלים לשאת באחריות  כלפי הורים בהשוואה להנהלה. המחקר הבחין בין נשיאה באחריות חיצונית, המתבססת על עמידה ביעדים חינוכיים מוסכמים, לבין נשיאה באחריות פנימית, שעיקרה עמידה על סטנדרטים פרופסיונליים ואתיים. למרות הבדלים ספציפיים בין מדינות, תוצאות המחקר העיקריות היו גורפות.

Accountability and Culture of School Teachers and Principals studies the degree to which teachers and principals in eight countries view themselves as taking responsibility, working by clear standards, reporting transparently, and accepting feedback at work.

The book focuses on cultural values that explain variation in accountability levels of school educators, drawing on data from Canada, China, Hungary, Israel, the Netherlands, Spain, South Africa, and Zimbabwe. It addresses the question of whether cultural values, specifically collectivism and individualism, are related to teachers’ and principals’ external and internal accountability dispositions. It also explores the intriguing role of organizational support and key school personnel in school reforms across the world, providing a new way to understand school accountability.

The book will be of great interest for academics, post-graduate students, and scholars in the field of education policy and international and comparative studies in education.

לדף הספר באתר Routledge (בחלון חדש)

פרופ׳ קלי נבחרה כעמיתה ב-International Society of the Learning Sciences

הפקולטה לחינוך מברכת את פרופ׳ יעל קלי, מהחוג ללמידה, הוראה והדרכה, על בחירתה כעמיתה ב-International Society of the Learning Sciences לשנת 2021.
הבחירה בפרופ׳ קלי כעמיתה מכירה בה כחוקרת שתרמה תרומות משמעותיות בתחום מדעי הלמידה מאז הקמתה לפני קרוב לשלושה עשורים. אנשים אלה שנבחרו למעמד זה הם חוקרים וחברי קהילה בעלי הישגים רבים אשר ימשיכו לכהן בתפקידים קריטיים עבור החברה בעתיד באמצעות המשך פעילויות ההנהגה וההדרכה שלהם.

את רשימת הבחירות המלאה ניתן למצוא בכתובת https://www.isls.org/about/isls-fellows

קורס ייחודי בהובלת פרופ' קיזל: הכנת יחידות הוראה לרומנים גרפיים אודות השואה

קורס ייחודי לתואר שני מתקיים בסמסטר זה בחוג ללמידה, הוראה והדרכה: הכנת חומרי הוראה לרומנים גרפיים אודות ניצולי שואה. את הקורס מוביל פרופ' אריה קיזל שזכה, יחד לפני יותר משנה, עם עמיתים מקנדה, גרמניה ומדינות נוספות בשני מענקי מחקר על ידי הקרן הקנדית Social Sciences and Humanities Research Council of Canada (SSHRC)

הקרן מממנת את הפרויקט שעוסק בכתיבת רומנים גרפיים בעקבות עדויות של ניצולי שואה, בכתיבת יחידות הוראה וגם במחקר של שימוש ברומנים גרפיים אודות השואה ככלי להוראה דיאלוגית של השואה.
הפרויקט כלל בשלב הראשון לפני שנתיים סדנת מחקר במחנה הריכוז לנשים ראוונסברוק (RAVENSBRÜCK) שבגרמניה שבה השתתפו סטודנטיות לתואר שני בחוג ללמידה, הוראה והדרכה בהנחיית פרופ' קיזל יחד עם סטודנטים ממדינות אחרות בסדנא על ייצוגים ויזואליים בחינוך ובהנצחת השואה.

עתה מתקיים החלק השני של הפרויקט אשר, בעקבות כתיבת רומנים גרפיים המתארים את סיפורם של ניצולי שואה, כותבות הסטודנטיות באוניברסיטת חיפה (כמו גם עמיתותיהן בקנדה ובגרמניה) יחידות הוראה שיהפכו את הרומנים הללו ליחידות הוראה. בקורס בהנחיית פרופ' קיזל לומדות הסטודנטיות אודות ייצוגים ויזואליים ואודות הוראה דיאלוגית. הקורס מלווה בהנחייה פעילה של ד"ר נאוה בר העוסקת בצדדים הדידקטיים של כתיבת יחידות ההוראה. אלה יוצגו מאוחר יותר בשיתוף הפעולה הבינלאומי וישולבו באתר אינטרנט בינלאומי שיעניק למורים להיסטוריה ותחומי דעת נוספים נגישות אליהן.

"אנו סבורים כי בעידן הנוכחי שבו ניצולי השואה הולכים לעולמם ראוי ללמוד על השואה באמצעים רבים", מציין פרופ' קיזל, "ומטרת הפרויקט הגדול הזה הוא גם להנציח את סיפורם של הניצולים וגם להעניק למורים אפשרות לכתוב בעצמם יחידות הוראה דיאלוגיות אשר עושות שימוש יצירתי ככל האפשר בייצוגיים ויזואליים שמדברים לדור הצעיר. כך ייווצר גשר בין הדורות למען זיכרון השואה החשוב כל כך".

ילדים משכבות מוחלשות נפגעו במיוחד מהלמידה מרחוק

במחקרן החדש של ד"ר שלי שאול, פרופ' תמי קציר וד"ר אורלי ליפקה, מהחוג ללקויות למידה (מחקר מטעם המדען הראשי של משרד החינוך על הפערים שנוצרו בעקבות הקורנה בשטף קריאה והבנת הנקרא) נמצא שהקורונה הכפילה את הפערים בכל הקשור לקריאה ולהבנת טקסט בין תלמידי כיתות ב' מרקע סוציו-אקונומי גבוה ביחס לאלו מרקע נמוך יותר. זאת, כתוצאה מהלמידה בזום בשנה האחרונה

הלימודים מרחוק במהלך עידן הקורונה פגעו קשות בילדים רבים, מכל הגילים והשכבות. אך מחקר חדש מוכיח כי מי ששילמו את המחיר היקר ביותר של הלמידה בזום הם ילדים ממעמד סוציו־אקונומי נמוך יותר, שקיבלו ציונים נמוכים יותר באופן מובהק בקריאה ובהבנת הנקרא מאשר חבריהם לכיתה משכבות חזקות יותר.

לקריאת הכתבה על המחקר ב׳ידיעות אחרונות׳ (קובץ תמונה, בחלון חדש) וב-׳YNET׳ (בחלון חדש)

 

ד״ר בן-אליהו בראיון לגבי החזרה ללימודים בצל הקורונה

ד"ר אדר בן-אליהו, מהחוג לייעוץ והתפתחות האדם, התראיינה לעיתון דבר לגבי הלימודים בצל הקורונה. לדבריה, בכל מתווה שיוחלט, חשוב שבני הנוער המתבגרים יפגשו ויהיו בקשר רציף עם אנשי החינוך. היא ציינה שרק באופן שוויוני אפשר לצמצם את הפערים ולעזור לילדים להתאושש.

למאמר המלא לחץ כאן (בחלון חדש)

פרופ׳ לילי אורלנד-ברק זכתה בפרס Michael Huberman Huberman Award

הפקולטה לחינוך מברכת את פרופ׳ לילי אורלנד-ברק, מהחוג ללמידה, הוראה והדרכה, על קבלת פרס Michael Huberman Huberman Award היוקרתי בתחום מחקרה.

Prof. Lily Orland-Barak has been named the 2021 recipient of the Michael Huberman Award from the American Educational Research Association (AERA) Lives of Teachers Special Interest Group (SIG).

The Michael Huberman Award is presented to those who have made outstanding contributions to understanding the live of teachers.  

Lily Orland- Barak is recognized as a “groundbreaking researcher whose work has extended the conceptualization of teachers' expertise, life-long learning and professional development through numerous theoretical and empirical studies in both national and international contexts.”

The award committee unanimously agreed that Dr. Orland-Barak “represents teachers' voices and theorizes aspects of teachers' educational work by building on teachers' own perspectives and practices.”

פרס זה מהווה הכרה בין-לאומית בתרומתך העצומה להבנת מומחיות המורים ואופני הלמידה שלהם לאורך הקריירה.

גיליון חגיגי של אתר ׳׳בטיפולנט׳׳ מוקדש השבוע לעבודתה התיאורטית והמחקרית של פרופ׳ דנה אמיר

הפקולטה לחינוך מברכת את פרופ׳ דנה אמיר, מחוג לייעוץ והתפחות האדם, לרגל פרסום גליון חגיגי של אתר ״בטיפולנט״, המוקדש השבוע לעבודתה התיאורטית והמחקרית של פרופ׳ דנה אמיר.

לצפייה בגיליון לחץ כאן (בחלון חדש)

מחקרן של ד״ר ג׳וי בנטוב, ד״ר נגה כהן ומור אברהם ב׳ידיעות אחרונות׳

אחד מכל שלושה הורים לילדים במערכת החינוך סבלו מרמות בינוניות עד גבוהות של דיכאון במהלך הסגר השני. עלייה משמעותית של כמות הסובלים מדיכאון ביחס לסגר הראשון נרשמה בקרב הורים לילדים בחינוך הרגיל, לעומת הורים לילדים בחינוך המיוחד, ש"שמרו" על אותם אחוזים של סובלים מדיכאון.

לקריאת עיקרי המחקר של ד"ר נוגה כהן וד"ר ג'וי בנטוב לחץ כאן (בחלון חדש)

או בכתבה שפורסמה ב׳ידיעות אחרונות׳ וב-׳YNET׳ (בחלון חדש)

ד״ר ג׳וי בנטוב וד״ר נגה כהן זכו במענק של לשכת המדען הראשי של משרד החינוך

הפקולטה לחינוך מברכת את ד״ר ג׳וי בנטוב ואת ד״ר נגה כהן מהחוג לחינוך מיוחד, על זכייתן במענק של לשכת המדען הראשי של משרד החינוך למחקר בנושא: ״איתור גורמי סיכון וחוסן בקרב גננות וילדי גן תוך בחינת הקשר שלהם להסתגלות ושלומות בתקופת הקורונה״.

המחקר הוא משותף עם ד״ר דנה לסרי מהאוניברסיטה העברית.

יישר כוח!

פרופ׳ אריה קיזל באסופה בנושא חינוך

במאמר חדש תחת הכותרת "להשתחרר מהפחד ולשחרר את רוחם של הילדים" באסופה בנושא חינוך, שפירסם מכון ברנקו וייס, כותב פרופ' אריה קיזל מהחוג ללמידה, הוראה והדרכה בין היתר: "על מערכת החינוך הישראלית להיפרד מהפחד ולשחרר את רוחם של התלמידים – לאפשר להם לחשוב! מערכת החינוך הישראלית היא יצרנית של שיתוק חינוכי. שיתוק זה בא לידי ביטוי בהיררכיה חינוכית המייצרת ומשעתקת פדגוגיה מדכאת חשיבה בפרקטיקות החינוכיות שלה. פדגוגיה משתקת זו גורמת בין השאר להדרתו של העיסוק בפילוסופיה מהמרחב החינוכי – מגן הילדים ועד מערכת הכשרת המורים בישראל. טענתי היא שפדגוגיה של פחד מפני חשיבה, בעיקר מפני חשיבה פילוסופית, מניעה את מערכת החינוך שלנו ובאה לידי ביטוי מובהק בפרקטיקה של מדידה והערכה."

למאמר המלא לחץ כאן (בחלון חדש)

מחקרה של ד׳׳ר בן-אליהו בנושא שינוי בתגובות הציבור בין שני הסגרים האחרונים

ממחקר חדש שנערך ע"י ד"ר אדר בן אליהו ותלמידת המחקר גל לוי מהפקולטה לחינוך יחד עם פרופ' ערן ויגודה-גדות, פרופ' שלמה מזרחי, ד"ר ניסים כהן, ד"ר אורי הרץ ד"ר רותם מילר, ואפרת מישור מבית הספר למדעי המדינה במסגרת מרכז הידע והמחקר הלאומי בתחום ההיערכות למצבי חירום, בדק את השינוי בתגובות הציבור בין שני הסגרים האחרונים. במחקר נמצא כי נשים היו יותר חרדות ויותר כועסות בשני הסגרים בהשוואה לגברים. ממצאי המחקר המלא פורסמו באתר mako, וד"ר בן אליהו אף התראינה בנושא בתוכנית שלושה שיודעים בכאן תרבות.

לקריאת נוספת באתר Mako לחץ כאן (בחלון חדש)

לשמיעת ראיון בנושא מתוך ״שלושה שיודעים״ לחץ כאן (בחלון חדש)

זכיות מכובדות במענקי מחקר ממשרד החינוך

הפקולטה לחינוך מברכת את חברי הסגל שזכו בזכיות מכובדות במענקי מחקר ממשרד החינוך:

פרופ' מירי שרף, מהחוג לייעוץ והתפתחות האדם, זכתה ב-3 מענקים למחקר המתמקדים באפיונים אישיים, משפחתיים ובית ספריים ותרומתם להתמודדותם של תלמידים עם אתגרי משבר הקורונה (מחקר בכיתות ה' ו' ביסודי במגזר היהודי והערבי ומחקר בחטיבת הביניים ובתיכון במגזר היהודי).

מחקרה של ד"ר אורלי ליפקה, מהחוג ללקיות למידה, עוסק בהתמודדות מורים בבית הספר היסודי עם ההוראה בתקופת הקורונה: היבטים רגשיים ומקצועיים.

מחקרה של ד"ר שירי לביא, מהחוג למנהיגות ומדיניות בחינוך, מנתח אתגרים והזדמנויות בשימור ופיתוח רווחה נפשית וחוסן של מורים/ות בתקופות הסגר.    

יישר כוח!