חדשות הפקולטה לחינוך

אפשר לקיים קשרים וירטואליים בין ילדים/ות ישראלים, יהודים ופלסטינים

ההשפעות של משחקי וידאו וירטואליים טרם נחקרו במסגרת הקשרים בין קבוצות עוינות ובקרב ילדים/ות בבתי ספר. ב'משחקים לשלום' משתפים ד"ר ג'וי בנטוב מהחוג לחינוך מיוחד ושותפיה את מחקרם שאפשר לקיים קשרים וירטואליים בין ילדים/ות ישראלים, יהודים ופלסטינים.

לשם קירוב לבבות והפחתת סטריאוטיפים ודעות קדומות, ילדים ישראלים יהודים ופלסטינים שיחקו יחד במשחק המחשב מיינקראפט. המחקר, שנעשה בשיתוף עם עמותת ׳משחקים לשלום׳, כלל תוכנית התערבות בית ספרית היברידים במסגרתה התקיימו 8 מפגשים (6 מרחוק מחדר מחשב בבית הספר, ו-2 מפגשים פנים אל פנים), התלמידים מבית ספר יהודי וערבי שיחקו יחד במשימות שונות במשחק המיינקראפט, ובנו יחד מבנים.

לצפייה במאמר המלא לחצו כאן (בחלון חדש)

הכנס הבין-אוניברסיטאי לגיל הרך, תשפ"ב

ב-27 ביוני 2022 התקיים בפקולטה לחינוך הכנס הבין-אוניברסיטאי לגיל הרך, תשפ"ב. הכנס השנתי מוקדש בעיקר ללמוד מפי סטודנטיות וסטודנטים לגיל הרך על עבודות המחקר שהן.ם מבצעות.ים במסגרת הלימודים לתואר שני ושלישי. הכנס הינו פרי שיתוף פעולה בין התוכניות לגיל הרך בארבע אוניברסיטאות – האוניברסיטה העברית, תל אביב, בר אילן וחיפה. השנה הפקולטה לחינוך אירחה את הכנס. כמדי שנה, היה מעניין ולבבי.

לצפייה בתמונות מהכנס לחצו כאן (בחלון חדש)

פרופ' לטם פרי-חזן התראיינה לעיתון "הארץ" בנושא התכנית החדשה לתקצוב החינוך החרדי

תכנית חדשה של משרד האוצר מקנה לבתי ספר חרדיים לבנים מענק שנתי בתנאי שכשליש מתלמידיהם יצלחו מבחן במתמטיקה, אנגלית ומדעים.

פרופ' לטם פרי-חזן מהחוג למנהיגות ומדיניות בחינוך התראיינה לעיתון "הארץ" והביעה ביקורת על תכנית זו.

לדבריה, במקום לדאוג שהמוסדות יעמדו במחויבות הנוכחית שלהם ללמד ליבה, מבטיחים להם תקצוב נוסף. כמו כן, הציעה פרופ' פרי-חזן לחזק את בתי הספר המשתייכים לחינוך הממלכתי החרדי בהם מתרחש שינוי חינוכי משמעותי.

לקריאת הכתבה המלאה לחצו כאן (בחלון חדש)

סמינר שדה בביה׳׳ס התיכון החברתי קרית אתא

ביום רביעי ה-15.6.22 יצאו הסגל והסטודנטים של התכנית לחקר החינוך האלטרנטיבי לסמינר שדה בתיכון החברתי בקרית אתא, ביה"ס תיכון אלטרנטיבי פורמלי ברוח בלתי פורמלית "יצירתית"הפועל ברוח משנתו הדו-שיחית של מרטין בובר.

התיכון החברתי הוקם ב-2013, והנו חלק מרשת דרור בתי חינוך השייכת לתנועת דרור ישראל.

הסיור החל עם מעגל שיתוף ומדיטציה, המשיך בסיור בקבוצות קטנות עם החניכים, ולאחר מכן מפגש עם הצוות. לאחר ארוחת הצהריים התכנסנו שוב לסיום שנה חגיגי, ולעיבוד משותף של שני השנתונים.

 

זכייה במענק מכובד במסגרת תכנית המימון למחקרים משותפים של מכון שמיר ואוניברסיטת חיפה

ד"ר קרן קפלן מינץ זכתה (יחד עם פרופ' דני בן-צבי) במענק בסך 20,000 ש"ח במסגרת תכנית המימון למחקרים משותפים של מכון שמיר ואוניברסיטת חיפה.

נושא המחקר: "חקירת מערכות הקשרים בין הסביבה הפיסית ובין רווחה נפשית בסביבות עירוניות ובקרבת אתרי טבע תוך שימוש במדעי אזרחי-חברתי כמתודת מחקר."

רונית גפני זכתה בפרס הרקטור למצטיינת האוניברסיטה בשנה"ל תשפ"ב

ועדת השיפוט לפרס הרקטור ולפרס הדיקן ללימודים מתקדמים לעבודת גמר מחקרית (תזה) מצטיינת, המליצה להעניק לרונית גפני, תלמידת מחקר בתכנית לתואר שני בטכנולוגיות בחינוך, את פרס הרקטור למצטיינת האוניברסיטה לשנה"ל תשפ"ב. נושא עבודת המחקר של רונית הוא "חשיבה של סטודנטים עם אי-ודאויות המאפיינות נתוני עתק בסביבת פרויקט מדע אזרחי", שנכתבה בהנחייתו של פרופ' דני בן-צבי.

רונית, אשר בימים אלו עומדת להתחיל את לימודי התואר השלישי בחוג למדעי הלמידה וההוראה, בהנחייתו של פרופ' דני בן-צבי, היא בת 48, אם לשני מתבגרים, אשר מתגוררת כיום עם משפחתה בליסבון, פורטוגל. הרקע האקדמי והמקצועי שלה מגוון. רונית למדה לתארים אקדמיים במנהל עסקים (B.A.) ובמשפטים (LL.B ו- LL.M). ניסיונה המקצועי כלל ניהול פרויקטי תשתית (BOT) במשרד האוצר הישראלי, ניהול מחלקה מסחרית בחברה טכנולוגית גלובלית ויזמות טכנולוגית.

עבודת התזה של רונית עוסקת בחשיבה של סטודנטים עם אי-וודאויות המאפיינות נתוני עתק. מחקר התזה, בחן כיצד ניתן לרתום את הידע המחקרי הנרחב הקיים בנוגע לחשיבה עם נתונים קלאסיים לחשיבה עם נתוני עתק. נקודת ההתבוננות היתה דרך הפריזמה של אי-ודאות, אשר מהווה מאפיין מהותי השזור הן בחשיבה עם נתונים קלסיים והן בחשיבה עם נתוני עתק. המחקר איתר עשרה סוגים שונים של ביטויי אי-ודאות. סוגי אי-הודאות שזוהו מציעים מסגרת קונספטואלית חדשנית לתיאור ההסתכלות על מימד אי-הודאות בהקשר של נתוני עתק אצל טירונים. מסגרת זו מציעה חלוקה בין סוגים ותתי סוגים של אי-וודאויות היכולה להוות תשתית ראשונית למחקרים עתידיים וכלי אפיון של חשיבה עם נתוני עתק בקרב טירונים.

רונית כותבת על דרכה האקדמית כך:

"בשנים האחרונות, גבר העניין שלי בעולמות של חשיבה, חינוך וטכנולוגיה ובחיבורים שבין עולמות אלו. זו הסיבה שהצטרפתי ללימודים בחוג למדעי הלמידה וההוראה בתכנית לתואר שני בטכנולוגיות בחינוך. לימודי התואר השני היו מרתקים ופתחו בפני עולמות חקר ומחשבה שלא הכרתי והעשירו אותי במימדים רבים ומגוונים. עבודת התזה הייתה מסע ארוך שהחל בסקרנות, אשר התעוררה בקורס "פיתוח חשיבה סטטיסטית בקהילת למידה" והמשיך לגילוי של עולם חקר שלם, אשר בו העולמות המעסיקים אותי התחברו. לאחר סיום עבודת התזה, החלטתי להמשיך להשקיע את זמני ומרצי במחקר אקדמי חינוכי בעולם החינוך הסטטיסטי ולהמשיך ללימודי התואר השלישי בחוג, בהנחייתו של פרופ' בן-צבי. קבלת פרס הרקטור לעבודה מצטיינת מרגש אותי מאוד, לא יכולתי לעשות זאת ללא הסביבה האקדמית והמשפחתית התומכת. לפרופ' דני בן צבי, תודה על הזכות לקחת חלק בעשייה מחקרית מרתקת וייחודית. תודה על בנייתה של סביבה המאפשרת חופש מחשבתי ומעוף אינטלקטואלי יחד עם בסיס מקצועי איתן ומוקפד ותודה על האמונה וההנחיה המקצועית המיטיבה, אשר סייעה לי להיבנות כאדם וכחוקרת. לד"ר קרן ארידור, תודה על הזכות ללמוד איתך וממך, תודה על הסיוע והחיבוק התמידי. לד"ר מיכל דביר, תודה על השותפות בחשיבה, הרעיונות המקוריים והחכמים. התמיכה הבלתי מתפשרת, הסבלנות, האוזן הקשבת, העידוד, ההחזקה והסיוע לאורך כל הדרך."

רונית יקרה, אנחנו גאים בך ובטוחים שבדרכך, תמשיכי להוביל מחקרים פורצי דרך בתחום בו בחרת. כל הכבוד!

יום התוכנית לתואר שני בטכנולוגיות בחינוך

לרגל סיום שנת הלימודים התקיים בשבוע שעבר יום התוכנית לתואר שני בטכנולוגיות בחינוך בחוג למדעי הלמידה וההוראה, במרחב הלמידה העתידי (FLS) של הפקולטה לחינוך. במהלך היום הפתוח, הציגו תלמידות ותלמידי התוכנית תהליכי למידה שחוו ויצרו במהלך שנת הלימודים האחרונה ובתואר השני באופן כללי.

את היום חתם טקס הענקת מלגות ע"ש יעקב דון בנוכחות משפחת דון. מלגת יעקב דון וציון לשבח על שמו, הוענקו לתשעה סטודנטים וסטודנטיות מצטיינים בתוכנית פרוייקטי גמר, שעיצבו במסגרת לימודיהם/ן. הסטודנטים/ות שיתפו את הקהילה בעבודותיהם

פרופ׳ קיזל זכה עם עמיתים במענק מחקר של 2.5 מיליון דולר קנדי מקרן קנדית

ברכות לפרופ׳ אריה קיזל, סגן דיקן להוראה של הפקולטה לחינוך על זכייתו (עם עמיתים מרחבי העולם) במענק מחקר גדול על סך 2.5 מיליון דולר קנדי מטעם הקרן הקנדית התחרותית Social Sciences and Humanities Research Council Canada

המענק הוענק למחקר בנושא:

Visual Storytelling and Graphic Art in Genocide and Human Rights Education

למשך 7 שנים והוא המשך לשני מענקי מחקר אחרים שפרופ' קיזל זכה בהם עם עמיתים בשנים קודמות בנושאים דומים.

הנה מספר פרטים על פרויקט המחקר החדש שכאמור ממשיך את שני השלבים הקודמים:

The project on Visual Storytelling and Graphic Art in Genocide and Human Rights Education builds on an innovative approach to recording and commemorating the experiences of genocide and mass atrocity survivors through the co-creation of graphic novels based on survivors’ experiences. With partners in 16 countries, the initiative connects 11 survivors of the Holocaust and mass atrocities committed in Rwanda, Bosnia, Kosovo, Iraq, Syria, and Canada with a team of 52 scholars, 13 artists, and practitioners from 36 museums, schools, and human rights groups.

Over the next seven years, this international team will produce documentary films, museum exhibitions, gallery installations, youth-appropriate educational materials, and graphic novels that will reach audiences around the world and help teach a new generation about mass atrocities, and large-scale traumas, and human rights. This approach to testimony collection and dissemination builds on the foundation of an earlier project of a similar name—the Narrative Art and Visual Storytelling in Holocaust in Human Rights Education—which paired four Holocaust survivors with three artists to create the beautifully rendered collection But I Live: Three Stories of Child Survivors of the Holocaust, which was published in North America last month.

 

לצפייה בקישור להודעת הזכייה מטעם הקרן הקנדית לחצו כאן (בחלון חדש)

 

ביקור משלחת הרקטור מאוניברסיטה בליטא

הפקולטה לחינוך אירחה השבוע משלחת של הרקטור מ-Vytautas Magnus University מליטא, בהובלה של דקנית הפקולטה, פרופ' רוזה לייקין, בשיתוף עם ד"ר אדר בן-אליהו, מ"מ ראש האקדמי של ביה"ס הבינלאומי ופרופ' בת שבע חדד, ראש החוג לחינוך מיוחד.
במהלך האירוח דנו בפיתוח תוכנית מ.א. בין לאומית Giftedness and Inclusive Education משותפת לשתי האוניברסיטאות.
בנוסף, רקטור האוניברסיטה, פרופ' גור אלרואי, נפגש עם המשלחת והרקטורים דנו באפשרויות לשיתוף פעולה בתחומי מחקר רבים.

לצפייה בתמונות נוספות מהביקור לחצו כאן (בחלון חדש)

 

פרופ׳ חדד בראיון לעיתון הארץ בנוגע למחקר שנערך על תוכים ורכישת שפה

במחקר שפורסם לאחרונה בו נבחן לראשונה הלהג של גוזלי תוכים, נמצא שהתופעה בקרב תוכים ירוקי חזה (Forpus passerinus) דומה למתרחש בקרב תינוקות אנושיים יותר מאשר התהליכים שעוברות ציפורי שיר.

בראיון בנושא לעיתון "הארץ" אמרה פרופ' בת שבע מנצור חדד, ראש החוג לחינוך מיוחד, כי במחקר נמצא מתאם חיובי בין רמות של הורמוני סטרס שנמדדות בבוקר ברוק של תינוקות ופעוטות לבין איכות השינה של התינוקות, וכי איכות השינה קשורה באופן חזק להתפתחות קוגניטיבית, שכוללת התפתחות זיכרון ושפה.

לקריאת המאמר המלא לחצו כאן (בחלון חדש)

תושבי בית אקשטיין במעבדתה של פרופ’ בתשי חדד

החוג לחינוך מיוחד באוניברסיטת חיפה מברך את ששת מסיימי הקורס מבית אקשטיין!
תושבי בית אקשטיין המאובחנים על הספקטרום האוטיסטי, השתתפו בקורס ״האדם וחיות אחרות: ההיסטוריה התרבותית של חיות הבית״ של פרופ’ גיא בר עוז ועבדו במעבדתו בפיקיניג בהנחייתה של הסטודנטית נופר שמיר. בחלקו השני של הקורס, השתתפו הדיירים בקורס במעבדתה של פרופ’ בתשי חדד בהנחייתה של הדקוטורנטית מריסה הרטסטון בו פיתחו ביחד שאלה מחקרית הנוגעת לאספקט תפקודי באוטיזם.
פרויקט זה הינו חלק מהגשמת יעדי חינוך איכותי תוך צמצום פערי אי שיוויון באוכלוסיה, המוגדרים כיעדי פיתוח וקיימות על ידי האום (SDG).

לקריאת הפוסט בפייסבוק בית אקשטיין לחצו כאן (בחלון חדש)

יום העיון בנושא: "מעגלים נסגרים: מחקר, הערכה, הוראה"

בשבוע שעבר התקיים יום העיון השנתי של החוג ללקויות למידה ומרכז אדמונד י. ספרא לחקר המוח בלקויות למידה בנושא: "מעגלים נסגרים: מחקר, הערכה, הוראה".

פרופ' ענת פריאור הובילה את האירוע במסגרתו הוצגו המחקרים העדכניים הנערכים בחוג ובמרכז, וכן הוענקו פרסי הצטיינות לסטודנטיות בחוג: ד"ר הזאר אגבריה גנאמה זכתה בפרס על שם דינה פייטלסון ז"ל, שהוענק על ידי משפחתה; גב' קלודין אללי זכתה בפרס ספרא על מחקר דוקטורט מצטיין וגב' מיכל סדן זכתה בפרס ספרא על מחקר מאסטר מצטיין.

מר יאיר גרינברג, נציג קרן אדמונד י. ספרא, העניק מלגות לסטודנטיות בחוג. בנוסף, בטקס מרגש הוענק פרס ספרא למפעל חיים לגב' דליה הלוי דרזנר, מפמ"ר עברית בחינוך הקדם יסודי והיסודי במשרד החינוך, על תרומתה יוצאת הדופן לחינוך הלשוני והאורייני בישראל, ולטיפוח קשרי אקדמיה שדה.

לצפיה בגלריית התמונות מהאירוע לחצו כאן (בחלון חדש)