חדשות הפקולטה לחינוך

מתי לתת עזרה טוב לנו ומתי זה פוגע בנו?

איך תגיב אם אחד מחברייך ירגיש עצוב ומתוסכל אחרי שאיבד הזדמנות טובה בקריירה? סביר להניח שתרגיש רע עבור אותו חבר ותרצה לעזור לו להרגיש טוב יותר.
ייתכן ותנסה לגרום לו להסתכל על הסיטואציה מזוית אחרת, חיובית יותר, או שתזמין אותו לארוחה במסעדה. מחקרים חדשים מציעים שמתן עזרה יכול לעזור לא רק למקבל העזרה, אלא גם לנותן העזרה.
למשל, אתה יכול להרגיש גאה בעצמך או פשוט שמח יותר לאחר שעזרת לחברך. לעומת זאת, מתן עזרה לחבר יכול להיות מתיש ולקחת ממך משאבים רגשיים וקוגניטיביים. כמו כן, מחשבות על הכישלון של חברך יכולות לגרום לך להרגיש מדוכדך.
במאמר הסקירה שפורסם בכתב העת Cortex, ד״ר נגה כהן, מהחוג לחינוך מיוחד וד״ר רעות ארבל, מהחוג לייעוץ והתפתחות האדם, מציעות מודל קונספטואלי שמתאר את הפקטורים שמשפיעים על ההשלכות של מתן עזרה למישהו אחר.
באופן ספציפי, הן טוענות שמתן עזרה יתרום או יפגע בנותן העזרה כתלות במאפיינים האישיותיים שלו, בסיטואציה, ובאסטרטגיה בה הוא נוקט על מנת לתת את העזרה.
בנוסף, הן סוקרות את המסלולים המוחיים המעורבים במתן עזרה. מדובר במסלולים מוחיים הקשורים לאמפתיה, חיזוקים (rewards), וויסות רגשי.

קישור למאמר המלא (בחלון חדש)

ד׳׳ר איימן אגבאריה זכה במענק מחקר של מכון וולטר ליבך לחינוך לדו-קיום יהודי-ערבי

ברכות חמות לד׳׳ר איימן אגבאריה, מהחוג למנהיגות ומדיניות בחינוך, לרגל זכייתו במענק מחקר של מכון וולטר ליבך לחינוך לדו-קיום יהודי-ערבי.
מאחלים לך עבודה פורייה עם תובנות מרתקות וחשובות.

שלושה ספרים חדשים לפרופ׳ אדיר כהן

ברכות חמות לפרופ׳ אמריטוס אדיר כהן לרגל צאת שלושה ספרי שירים:

לשבור את הלוחותכריכת הספר לשבור את הלוחות

התנ״ך האנושי בשיר. שירים על התנ״ך, פרשיותיו, עלילותיו, דמויותיו ועולמו האנושי, כתובים באספקלריה של ימינו. השירים נועזים לשבור את הלוחות, להמשיך נבואות תוכחה, להעלות מסרים עזים וביקורתיים על חברה, שבר עיתים, מנהיגות עריצה, מול סיפורי בראשית מלבבים, שירת אהבה והתעלות אנושית מ״יצר לב האדם רע מנעוריו״ ועד יצר לב האדם טוב מנעוריו, מזעקת איוב, הפסימיות של קוהלת ועד המופלאה באהבות – אהבת שיר השירים….

 

 

 

 

 

בנים חורגים להיקוכריכת הספר בנים חורגים להיקו

שירים קצרצרים.

כחמש מאות שירים קצרצרים שמורשתם בהייקו ופיתוחם לגבישי מבע על עולם ומלואו. מרוכזים במדורים: לשיר אהבה, נקטר הנשיקות, חיים נפרטים בשיר, כנפי פרברים, על אף שהמוח יודע, שמש וירח ויפי הבריאה, הילד הוא הילד, משקפי חלום, יצאתי מתולדות חיי, לזכור את שירת העשבים, עיוורי הדרך, הגשר המתמוטט, מאחורייך, נשיקות סוף הדרך…

 

 

 

 

 

קפה ושירכריכת הספר קפה ושיר

שירי בית הקפה.

שירים המעלים עולמות רבים ועשירים המתגלים בחווית בית הקפה.

פרשיות אהבה ובגידה, ידידות וקנאה, כאב ותקווה, הרפתקאות וחלומות המועלות כולן בעושר רב של דמויות וסיפורי חייהן, לבטייהן, התמודדויותיהן עם החיים, בריחותיהן, חלומותיהן ואהבותיהן…

רב שיח מקוון לרגל צאת הספר ׳׳כל שקרי האקדמיה׳׳

ביום ד' ה-17.6.20 בשעה 17:00 יתקיים רב שיח מקוון לרגל צאתו לאור של ספרם החדש של ד"ר תמר אלמוג ופרופ' עוז אלמוג "כל שקרי האקדמיה". האירוע הוא ביוזמת הפקולטה למדעי הרוח וספריית אוניברסיטת חיפה.

ארוע ב- ZOOM. אפשר יהיה לצפות בפייסבוק בשידור און-ליין שגם יוקלט (באתר ספריית אונ' חיפה). לצערנו (ושמחתנו) מכסת הרישום לזום הושלמה.
https://www.facebook.com/lib.haifa.ac.il/live

יו”ר המושב: פרופ' גור אלרואי, דיקן הפקולטה למדעי הרוח, אוניברסיטת חיפה

משתתפים:
פרופ' אהרן צ'חנובר, חתן פרס נובל, הטכניון
פרופ' אריה מהרשק, נשיא מכללת בראודה
פרופ' חיים באר, סופר, אוניברסיטת בן גוריון בנגב
מר סבר פלוצקר, עיתונאי, ידיעות אחרונות

מגיבים: פרופ' עוז אלמוג, ד"ר תמר אלמוג, אוניברסיטת חיפה

מורים, די לשיח הקורבני

ראש המגמה לפיתוח מערכות חינוך, פרופ' אריה קיזל פרסם בעמוד הדעות של "ישראל היום" (8.6.2020) מאמר הקורא למורים להתנער מהשיח הקורבני המאפיין אותם וליטול אחריות קולקטיבית על החינוך באופן מנהיגותי:

לקריאת המאמר לחץ כאן (בחלון חדש)

עינת אליזרוב זכתה במלגת קרן עזריאלי

החוג לייעוץ והתפתחות האדם מברך את עינת אליזרוב – תלמידה במסלול הישיר לדוקטורט, ואת המנחים שלה – ד"ר יאיר זיו וד"ר מיה בניש וייסמן על זכייתה של עינת במלגת קרן עזריאלי.

עינת היא בוגרת החוג ומגלה מנהיגות ומצוינות כבר מתחילת לימודיה בחוג.

מלגות קרן עזריאלי מוענקות על בסיס מצוינות אקדמית והישגים אישיים יוצאי דופן.

בחירת המועמדים נעשית על בסיס הישגיהם האקדמיים, תכונותיהם האישיות, כושר מנהיגותם והפוטנציאל העתידי שלהם לתרום תרומה ממשית לתחום מחקרם.

 מחקרה של עינת עוסק בקשר בין ערכים והתנהגות חברתית בגיל הרך והתפקיד המתווך של עיבוד מידע חברתי.

עינת, אנחנו מאד גאים בך ומאחלים לך הצלחה במחקרך והישגים רבים גם בהמשך.

 מחברי החוג לייעוץ והתפתחות האדם

ד׳׳ר אדר בן אליהו זכתה במענק מחקר בנושא תמיכת ההורים בלמידה של ילדים צעירים בתקופת הקורונה

ברכות חמות לד"ר אדר בן אליהו, מהחוג לייעוץ והתפתחות האדם, לרגל זכייתה במענק מחקר מהמדען הראשי למחקר בנושא תמיכת ההורים בלמידה של ילדים צעירים בתקופת הקורונה.
מאחלים לך עבודה פורייה ותובנות חשובות ומרתקות.

ד׳׳ר שירי לביא בראיונות בנושא החזרה ללימודים בדנמרק בהשוואה לתהליך בישראל

ד"ר שירי לביא, מהחוג למנהיגות ומדיניות בחינוך, הנמצאת בימים אלה בדנמרק, התראיינה בחדשות 12, בתוכנית של אמנון לוי ברשת 13, ברדיו חיפה, וביומן החוץ בכאן רשת ב' בנושא החזרה ללימודים בדנמרק בהשוואה לתהליך בישראל. ד"ר לביא סיפרה בין היתר על אסטרטגיות החזרה ללימודים בדנמרק, כמו גם על האתגרים וההזדמנויות שהמצב הנוכחי מציע- בשתי המדינות.

דרוש מעבר מהתקרבנות למקצועיות

ד׳׳ר לטם פרי-חזן ופרופ׳ אריה קיזל במאמר דיעה באתר גלובס לגבי למידה מרחוק ומעמד המורים.

לקריאת המאמר לחץ כאן (בחלון חדש)

ספר חדש לד׳׳ר תמר אלמוג על סוף האקדמיה

ברכות לד׳׳ר תמר אלמוג מהחוגכיכת הספר בגדול ללמידה הוראה והדרכה על צאת ספרה שנכתב בשותפות עם בן זוגה פרופ׳ עוז אלמוג: "כל שקרי האקדמיה" (ידיעות ספרים). הספר מסכם מחקר בהיקף חסר תקדים על משבר האקדמיה בעולם ועל התחליפים שבאופק. הזוג אלמוג דן בפרטי פרטים בבעיות ובקשיים סביב ניהול המוסדות להשכלה גבוהה, התארים האקדמיים, השיפוט המדעי, מדדי הדירוג והפוליטיזציה המקצועות ההומניים.

זהו מסמך שמעז לגעת בנושאים רגישים, שרבים נרתעו מלכתוב עליהם, כגון פרוצדורות הקידום בדרגות, התחרות על קרנות מחקר ונחיצותו של התואר האקדמי.

זהו ספר אמיץ, שובר מוסכמות ומיתוסים שכל אחד ואחת מאתנו חייבים לקרוא. אנו גאים שכתבו אותו חברי סגל מהאוניברסיטה שלנו ומשוכנעים שהוא יהווה בסיס לדיון עמוק ויסודי בשאלה הבוערת: לאן פנינו מועדות – בהשכלה ובמדע.

לצפייה בכריכת הספר לחץ כאן (בחלון חדש)

לקריאה נוספת על הספר באתר ״ידיעות ספרים״ לחץ כאן (בחלון חדש)

פרופ' משה זיידנר עורך קובץ מיוחד של כתב העת Higher Ability Studies

ברכות לפרופ' משה זיידנר, מהחוג לייעוץ והתפתחות האדם, על הופעת קובץ מיוחד של כתב העת Higher Ability Studies  בעריכתו (יחד עם פרופ'  היידרון שטובר) בנושא "ויסות עצמי ללמידה בקרב תלמידים מחוננים, מוכשרים, ובעלי הישגים גבוהים".

לצפייה בכריכת הקובץ ובתוכן העיניינים (בחלון חדש)

קונסורציום נוער וילדים בשגרת חירום בהובלת ד׳׳ר אדר בן אליהו

בשבוע שעבר הקונסורציום לנוער/ילדים בשגרת חירום בראשו ד"ר אדר בן-אליהו מהחוג לייעוץ והתפתחות האדם בפקולטה לחינוך, אירח פורום מולטי-דצפלינארי של מרצים מהאקדמיה ואנשי שטח בנושא חשוב זה. בין המרצים האורחים פרופ' דני ברום וגב' שרית מהמרכז הישראלי לטיפול בפסיכוטראומה, וד"ר אבי אביטל מהפקולטה לרפואה בטכניון. זהו המפגש הרביעי מסוגו. הקונסורציום הינו חלק ממרכז הידע והמחקר הלאומי בתחום ההיערכות למצבי חירום במשרד המדע והטכנולוגיה והרשות הלאומית לחירום (רח"ל) במשרד הביטחון.

לינק של הקונסורציום (בחלון חדש): http://muchanut.haifa.ac.il/index.php/he/2-uncategorised/146-2019-09-04-07-46-32

סרטונים מהמפגש:

ההרצאה של דני ברום כאן (בחלון חדש): https://youtu.be/KlkzYIdzpKo

ההרצאה של שרית כאן (בחלון חדש): https://youtu.be/ybuIbO-Ei0A