חדשות הפקולטה לחינוך
פרופ׳ לילי אורלנד-ברק זכתה במענק המדען הראשי למחקר בנושא הכשרה של מורים להוראה מקוונת
הפקולטה לחינוך מברכת את פרופ' לילי אורלנד-ברק, מהחוג ללמידה, הוראה והדרכה, על זכייתה במענק המדען הראשי של משרד החינוך למימון מחקר בנושא הכשרה של מורים להוראה מקוונת.
פרופ' אורלנד-ברק זכתה במענק ביחד עם פרופ' רון בלונדר, מהמחלקה להוראת המדעים, מכון ויצמן למדע. למחקר זה יש יָכְלָה לסייע למשרד החינוך בהבנת האתגרים בהכשרת מורים להוראה מקוונת ובגיבוש מדיניות תואמת להתמודדות עמה.
מאפייני ידע התנסותי של מורים מובילים לכימיה ואנגלית בתקופת הקורונה: לקראת פיתוח מודל להדרכה והכשרה להתנסות מעשית במרחב המקוון
תקציר המחקר:
מחקר גישוש אתנוגרפי זה נועד להניע תובנות ראשוניות, מבוססות ראיה, שיובילו לאיפיון מרכיבי הידע ההתנסותי הדרוש בהכשרת פרחי הוראה במרחב הדיגיטלי. המטרה היא להציע במחקר המשך מודל אופרטיבי לליווי מורים ולהתנסות מעשית בסביבה דיגיטלית. במסגרת הוועדה שעסקה בהכשרה והתפתחות מקצועית של מורים להוראה מקוונת, נוסחו עקרונות, הנותנים ביסוס תיאורטי רחב לסוגיות הקשורות בהתפתחות ולמידה מקצועית של מורים להוראה בסביבה דיגיטלית. המחקר הנוכחי נועד להציע תובנות לוקאליות מבוססות ראיה אודות האופן בו עקרונות אלה מתורגמים לשדה ההתנסות של מורים מובילים בסביבת הוראה-למידה מקוונת בזמן קורונה. כלי המחקר כוללים ראיונות חצי מובנים, קבוצות מיקוד ותיעוד של פרקטיקות של מורים מובילי קהילות של כימיה ואנגלית בבית הספר העל-יסודי). מחקר זה נועד לתרום לשדה החינוכי בשתי רמות: הצעת מתווים למרכיבי הידע ההתנסותי בהוראה מקוונת ועל בסיס מתווים אלה יצירת מודל תיאורטי ואופרטיבי להתנסות מעשית בסביבה דיגיטלית הן בפיתוח מקצועי של מורים והן בהכשרת פרחי הוראה.
שני ספרי שירים חדשים לפרופ׳ אדיר כהן
ברכות חמות לפרופ׳ אמריטוס אדיר כהן לרגל צאת שני ספרי שירים:
החלון הנסתר פנימה והחוצה
אוסף נרחב של שירים הפותחים חלון לעולמו של הכותב ונפתחים אל פרשיות חייו ואף נפתחים החוצה אל העולם המקיף אותנו ומקיימים איתו כדברי מרטין בובר, ״יחסי אני-אתה״.
לפקוח עיניים לרווחה
כמאתיים שירים על החיים, החברה ועולמנו שלנו שבכולם תום ופיכחון ואנו חיים את חיינו בין השימחה והיאוש, מבקשים להעניק משמעות לחיינו וחותרים לפקוח עיניים לרווחה, לעורר את עיוורי הדרך ולחתור למימוש אישיותנו.
פרופ׳ מרים בן-פרץ נפטרה
אנו מרכינים ראש עם פטירתה של פרופ' מרים בן-פרץ מהפקולטה לחינוך. פרופ' פרץ, כלת פרס ישראל ופרס א.מ.ת, הייתה מעמודי התווך עליהן נבנתה האוניברסיטה. היא עסקה בחקר, פיתוח ובהערכה של מורים ותוכניות לימודים; בשל מומחיותה כיהנה כיושבת ראש של ועדות שונות במשרד החינוך, וכך השפיעה על קביעת מדיניות חינוכית בישראל.
פרופ' פרץ עלתה לארץ בהיותה בת 8, ומאז חיה בחיפה ותרמה רבות לקהילה בעיר: היא כיהנה כחברת מועצת העיר, כחברת הנהלה בקרן תרבות חיפה, והנהלת בית "יד לבנים" בחיפה. בשנת 2001 אף הוענק לה תואר יקירת העיר.
בסרטון חשופים מתוך ערוץ היוטיוב שלנו שהוכן בשנת 2016, אז זכתה בפרס ישראל, תוכלו לגלות למה ביקרה בקהיר, באיזה הישג של האוניברסיטה היא הכי גאה, ולקבל ממנה טיפ לסטודנטים מתחילים.
יהי זכרה ברוך
ד׳׳ר שרית שפירו זכתה בשני מענקים
הפקולטה לחינוך מברכת את ד׳׳ר שרית שפירו, מהחוג לחינוך מיוחד, לרגל זכייתה במענק של קרן פרומוביליה השוודית. המחקר יבחן כיצד מציאות רבודה במשקפיים חכמים יכולה לסייע לכבדי ראייה בניידות.
בנוסף זכתה שרית גם במענק "שילובים" של הפקולטה למדעי החברה בתחום הקורונה, בשותפות עם ד"ר אורי הרץ וד"ר סמדר עובדיה קארו מהחוג למדעי הקוגניציה.
מאחלים לך הצלחה רבה ועבודה פוריה עם תובנות חשובות.
יישר כוח!
ד׳׳ר נורית נוביס דויטש נבחרה להיות חברה בפורום הצעירים במדעי הרוח והחברה
הפקולטה לחינוך מברכת את ד״ר נורית נוביס דויטש, מהחוג ללמידה, הוראה והדרכה, שנבחרה להיות חברה בפורום הצעירים במדעי הרוח והחברה של האקדמיה הלאומית הישראלית למדעים לשנת תשפ"א!
פורום הצעירים של החטיבה למדעי הרוח החל לפעול בשנת תשס"ד (2004). מטרת הפורום לרכז את המצטיינים באנשי המדע הצעירים בארץ בקבוצות דיון וחשיבה וליזום ולקדם קשר ופעילות מחקרית ואינטלקטואלית משותפת בין חוקרים ממוסדות שונים ומתחומים מגוונים במדעי הרוח והחברה. בכל שנה נבחרים לפורום קבוצה של חוקרים צעירים מהמוסדות האקדמיים בישראל. אמת המידה לבחירת המועמדים היא הצטיינות מיוחדת במחקר וחשיבה מקורית. פעילות הקבוצה של נורית תמשך שנתיים, ישתתפו בו 16 חוקרים מהאוניברסיטאות השונות בארץ, והנושא הנבחר לפורום הפעם הוא: "גזענות, אנטישמיות ורצח עם".
בראש כל קבוצה עומד חבר אקדמיה, המנחה את פעילותה. הקבוצה מורכבת מחוקרים צעירים ממגוון תחומים המשיקים לנושא-העל. הפעילות באה לידי ביטוי במפגשים, בסדנאות ובהרצאות שמעבירים חברי הקבוצה, ולעתים גם מרצים אורחים, שהם חברי האקדמיה או מרצים חיצוניים. על פי החלטה משותפת של מנחה הקבוצה ושל חבריה הקבוצה עשויה לדון גם במצב המחקר בארץ ובכלים העומדים לרשות החוקרים במוסדות להשכלה גבוהה.
פרופ׳ דני בן-צבי ועמיתה זכו במענק מחקר במסגרת הקרן המשותפת לטכניון ולאוניברסיטת חיפה
אנחנו שמחים לברך את פרופ' דני בן-צבי, ראש החוג ללמידה, הוראה והדרכה ואת עמיתתו ד"ר דינה ציבולסקי, ראש המסלול לחינוך לביולוגיה, בפקולטה לחינוך למדע וטכנולוגיה בטכניון על הזכיה במענק מחקר במסגרת הקרן המשותפת לטכניון ולאוניברסיטת חיפה על הצעתם למחקר שעוסק באינטגרציה בין חינוך סטטיסטי, חינוך מדעי וחינוך למהות המדע בפרוייקט מדע אזרחי.
מחקר רב- תחומי ובין- תחומי זה, רותם את האופן שבו תחומי הדעת הללו שזורים זה בזה ומשלימים זה את זה ובוחן את סוגי חשיבה המורכבים הכרוכים בהם, ואת החיבורים המהותיים והמובנים ביניהם.
ההצעה אשר נבחנה אל מול הצעות רבות, זכתה לשבחים!
כל הכבוד לכם דני ודינה!
״ימי התנזים״, ספר חדש לד״ר אימן אגבאריה
ספר חדש, ״ימי התנזים״, של ד״ר אימן אגבאריה יצא לאור בהוצאת ״מכתוב״ של מכון ון ליר בירושלים. הספר הוא מחזה ויצא לאור בגרסה דו-לשונית: עברית וערבית. יש לציין כי מחזה זה הופק ויוצג בתיאטרון יפו בת״א בהשתתפות השחקנים מכרם ח׳ורי (חתן פרס ישראל), יוסף אבו ורדה, וראודה סולימאן.
קישור על המחזה בתיאטרון ועל מועדי המופעים בחודש הקרוב (בחלון חדש)
על המחזה
כל אירועי המחזה מתרחשים בלילה אחד, שבו נפגשים שלושה חברים במרפסת של בית: יונס, שחזר זה עתה מחו"ל לאחר היעדרות ממושכת; מוסא, המועמד לראשות המועצה המקומית; ורג'אא', אישה דתייה המנהלת עסק לחלפנות כספים. המשותף לשלושתם שהם כולם חברים מייסדים של ארגון פוליטי (תנזים) שהיה פעיל בימי נעוריהם. השלושה נפגשים כדי להעלות זיכרונות מתוקים מהעבר וכדי לפרק את מה שנותר מהם, ואולי גם מאיתנו. בפגישה עולים וצפים קשרים ורגשות של אהבה, שנאה, תאוות בצע, קנאה, אגואיזם והרס עצמי באופן ברור ומאיים. ברקע מתגלה החברה הפלסטינית כשברירית ובלתי מוכנה לכל "נַכְּבַּה" חדשה מכל סוג כלשהו. האם אנחנו מוכנים לכך?
ימי התנזים הוא מחזה על פרשות דרכים בעולמות הפוליטיקה, הפשע והכסף בחברה הפלסטינית בישראל. המחזה בוחן באומץ כיצד הפכה חברה זו מאדמה פורייה של תנועות פוליטיות בשנות השבעים והשמונים של המאה שעברה לחממה של פשע מאורגן ושחיתות פוליטית וכלכלית בימינו אלה.
פרופ׳ דנה אמיר זכתה בפרס חוקר/ת ותיק/ה במסגרת פרסי חבר הנאמנים תש"ף
ברכות חמות לפרופ׳ דנה אמיר, מהחוג לייעוץ והתפתחות האדם, לרגל זכייתה בפרס חוקר/ת ותיק/ה במסגרת פרסי חבר הנאמנים תש"ף.
הפרס ניתן על פרסום מחקרים בבימות יוקרתיות לאורך שנים ומצוינת מחקרית יוצאת דופן, זכיה בפרסים יוקרתיים וגרנטים בולטים.
דנה יקרה, לכבוד הוא לנו שאת חלק מהפקולטה שלנו.
יישר כח והמשך עשייה ברוכה!
דירוג מחמיא לפקולטה לחינוך באוניברסיטת חיפה במדד שנחאי היוקרתי
ברכות לכל חברי הפקולטה, על עליה במקומנו בדירוג מדד שנחאי היוקרתי בלימודי חינוך מ- 100 – 165 ל- 67 – 100 המקומות הטובים בעולם.
הפקולטה לחינוך דורגה במקום הראשון בארץ ובטווח המקומות 100-76 בעולם בלימודי חינוך.
מדד שנחאי היוקרתי, המדרג את מיטב האוניברסיטאות בעולם על פי תחומי לימוד, דירג את אוניברסיטת חיפה בטווח מקומות 100-76 בלימודי החינוך בעולם ובמקום הראשון בארץ. בכך עקפה האוניברסיטה את כלל האוניברסיטאות הישראליות, וגם מוסדות אקדמיים מובילים בעולם, כגון, אוניברסיטת ייל, קיימברידג’ ואוקספורד.
פרופ’ רון רובין, נשיא האוניברסיטה: “המיקום הגבוה במגוון רחב של תחומים מעיד על הצלחתם של תהליכים פיתוח רבי-שנים … ואני בטוח שנמשיך ונכבוש יעדים נוספים. ללא צוותי המחקר וההוראה, על כלל גווניהם ותחומיהם, לא היינו מגיעים למקום שאליו הגענו. תודה לכם”.
יישר כוח!
ד׳׳ר אדר בן-אליהו הגיבה בכתבה בynet לגבי הערכות משרד החינוך לקראת פתיחת שנת הלימודים בשגרת קורונה
ד׳׳ר אדר בן-אליהו, מהחוג לייעוץ והתפתחות האדם וראשת הקונסורציום לנוער/ילדים בשגרת חירום של מרכז הלאומי לחקר וידע הערכות למצבי אסון, הגיבה בכתבה באתר ynet (ידיעות אחרונות) לגבי הערכות משרד החינוך לקראת פתיחת שנת הלימודים בשגרת קורונה. בדבריה ד״ר בן-אליהו הדגישה כי "צריך לייצר גם חוויה של שליטה בקרב התלמידים, כדי להפחית את חוויית הטראומה ולהימנע משינויים קיצוניים במהלך שנת הלימודים, כמו כן צריך לחזק את מערכת החינוך מבחינת אנשי מקצוע ואפילו להציב איש רפואה בצוות החירום הבית ספרי, אפילו במשרה חלקית. המתווה צריך להפחית מצבים שיגרמו לבידוד הקטינים, מערכת החינוך צריכה להיערך ללמידה בקפסולות וכיתות קטנות במקביל ללמידה במשמרות״.
ד׳׳ר שירי לביא בראיון למגזין הגרמני הנפוץ De Zeit, בנושא רווחה נפשית וחוסן בתקופת משבר הקורונה
לאחרונה פורסם ראיון עומק עם ד"ר שירי לביא, מהחוג למנהיגות ומדיניות בחינוך, למגזין הגרמני הנפוץ De Zeit, בנושא רווחה נפשית וחוסן בתקופת משבר הקורונה. לביא, כאחת העורכות השותפות של כתב העת Journal of Happiness Studies, דיברה על הצורך בהכרה בקושי ובאתגרים שהתקופה מביאה איתה, אך גם סיפקה תובנות מתחום הפסיכולוגיה החיובית, שהצביעו על חשיבות תחושת המשמעות והקשרים עם אנשים אחרים בתקופה הנוכחית, ועל הדרכים בהן המשבר עשוי לתרום לחיזוקן.