דובר: פרופ' גד יאיר, המחלקה לסוציולוגיה ואנתרופולוגיה, הפקולטה למדעי החברה, האוניברסיטה העברית בירושלים
מגיב: ד"ר איימן אגבאריה, החוג למנהיגות ומדיניות בחינוך, הפקולטה לחינוך, אוניברסיטת חיפה

בהרצאה זו אנסה לסקור את מכלול עבודתי על חוויות מפתח ונקודות מפנה. אעסוק בפרסומים העיקריים שיצאו לאור ובעיקר בתרומה הסגולית של כל אחד מהם להבהרת העוצמה החינוכית שחוויות כאלו יכולות לאצור בתוכן. אעמוד, למשל, על מאפייני הפעילות בחוויות כאלו, על המנגנון הפסיכולוגי המופעל בהן ועל תוצאותיהן ארוכות הטווח. אעמוד גם על מאפיינים סגוליים בהקשרים שונים – במשפחה, בבית-הספר ובאוניברסיטה – אקדיש זמן לעיון במושג נקודת מפנה ואנתח את הנרטיבים שהנחקרים השתמשו בהם להסבר החוויה שלהם. לאחר ההצגה של מגוון הפרסומים אבקש לחשוב יחד עם המשתתפים בסמינר על ההשלכות החינוכיות: מה זה אומר להוראה, לארגון הלמידה ולמדיניות החינוך באופן כללי יותר.

פרופ' גד יאיר הוא ראש המחלקה היוצא של המחלקה לסוציולוגיה ואנתרופולוגיה באוניברסיטה העברית בירושלים. בין תפקידיו בעבר הוא היה יו"ר ועדת ההוראה של הפקולטה למדעי החברה והמנהל האקדמי של תכניות המוסמך בביה"ס לתלמידים מחו"ל ע"ש רוטברג. את הדוקטורט השלים באוניברסיטה העברית בירושלים (1994), כשלאחריו השלים השתלמות פוסט-דוקטורלית באוניברסיטת שיקגו בארה"ב. מאז 1995 הוא חבר המחלקה באוניברסיטה העברית. פרופ' יאיר פרסם עשרות מאמרים וארבעה ספרים בתחומים של חינוך ותיאוריה סוציולוגית. בחודשים הקרובים יתפרסם ספרו החמישי: "אהבה זה לא פרקטיש: המבט הישראלי על גרמניה". תחומי המחקר שלו עוסקים בזיקה שבין תרבות לחברה ובסוגיות שונות של חינוך והשכלה גבוהה. עניינו בהשוואה בין תרבויות מובילות במערב ובדרכי החשיבה הסגוליות האופייניות להן: החשיבה האינדיבידואליסטית בארה"ב, החשיבה המפוצלת בגרמניה, והחשיבה כנגד השרירות בצרפת. בשנה האחרונה גם השלים מחקר משווה ביחס לדמות המופת בגרמניה ובישראל.

ד"ר איימן אגבאריה הוא מרצה בחוג למנהיגות ומדיניות בחינוך וחוקר של המדיניות והפוליטיקה של החינוך הערבי בישראל. הוא השלים לימודי דוקטורט באוניברסיטת פן סטייט בארה"ב ולימודי פוסט-דוקטורט באוניברסיטאות של חיפה וקיימברידג'. בשנים האחרונות, ד"ר אגבאריה פעל לקידום יוזמות רבות כמו "המועצה הפדגוגית הערבית", "דיראסאת-המרכזי הערבי למשפט ומדיניות", "הקליניקה למדיניות ומנהיגות בחינוך", ו"תכנית מנדל לדוקטורנטים מצטיינים". בזכות הפעילות הציבורית שלו, בחר בו עיתון "הארץ" שלוש פעמים בין 50 האנשים המשפיעים על החינוך בישראל.

המפגש יתקיים ביום חמישי ה-5.6.14, בשעה 12:00, בבניין הפקולטה לחינוך, בחדר 363. כיבוד קל יוגש בין 12:00 לבין 12:15. ההרצאה תחל בשעה 12:15.